Курорты западной Украины

Досліджуємо Трускавець: колоритні дерев’яні вілли 19 століття дивують туристів

Трускавець традиційно вважається одним із найвідоміших та найкращих курортних міст України

Таку славу місто почало поступово набувати ще в середині 19 століття. Мальовнича природа, м’який клімат та багато джерел цілющих мінеральних вод приваблювали сюди гостей та допомагали курорту розвиватися.

Втім, не всі знають, що Трускавець цікавий своєю оригінальною архітектурою. У 19 столітті місто почали активно забудовувати віллами, в які потім заселяли відпочиваючих. У цей час і починають формуватись затишні вілли-пансіонати. Тих, хто приїжджав на оздоровлення, тримали на повному забезпеченні. Це потребувало великих розмірів будинків.

До нашого часу дійшли цікаві споруди вілл 19 століття, багато з яких є справжніми перлинами Трускавця. Особливо цікаві вілли у стилі «модерн». Вони декоровані з дерев’яним різьбленням. Нею вілли прикрашали українські майстри: вони намагалися надати будинкам оригінального місцевого колориту.

Вілла «Моцарт» в центрі курорта Трускавець

Вілла «Вікторія» побудована у 1843 році із застосуванням конструкції фахверк, яка рідко зустрічається в Україні та є пам’яткою архітектури. Готель «Парк» — триповерховий дерев’яний будинок, збудований наприкінці 19 століття в карпатському стилі з елементами декору гуцульської різьби по дереву. Серед власників таких вілл були українці, яким пощастило мати у місті земельні ділянки. Часто також ділянки здавали в оренду або продавали, а потім на тих місцях зводили будинки вже багатші власники.

Вілла «Лісова пісня»

Ще одна цікава будівля Трускавця – Палац культури. Він прикрашений мозаїчним панно із зображеними танцюристами та співаками. Втім часто палац не виглядає місцем масового культурного відпочинку. Як і скрізь, площі культурних закладів зайняли крамнички із сувенірами.

Зараз все місто буквально усіяне санаторіями та готелями на будь-який смак, а головна візитна картка міста, звичайно, – це бювет мінеральних вод. До нього від автостанції можна пройтися пішки: відстань до бювету – трохи більше кілометра.

На околицях Трускавця в різні періоди видобували нафту, сіль, руду. У родовищах Трускавця — багато інших надрових багатств, які мають лікувальні властивості.