Курорты западной Украины

Рак тіла матки – стадії, симптоми, діагностика та лікування

Рак тіла матки – це злоякісна пухлина, яка вражає слизову оболонку. Зазвичай хвороба виникає у жінок після настання постклімактеричного періоду, однак сьогодні лікарі діагностують її й у більш молодих пацієнток. Про особливості патології та її небезпеку можна дізнатися тут https://www.clinic-target.com/uk/cancer/rak-tila-matky/.

Стадії захворювання

Виділяють чотири основні стадії розвитку злоякісної пухлини тіла матки:

Симптоми

На початкових стадіях розвитку рак тіла матки може супроводжуватись такими симптомами:

На першій стадії розвитку онкологічного процесу пацієнтка може не відчувати болю чи дискомфорту. Такі симптоми характерні для другої та третьої стадії. Саме тоді пухлина досягає таких розмірів, що може здавлювати нервові закінчення та кровоносні судини. На цьому етапі нерідко з’являються кров’янисті виділення з неприємним запахом.

Після проростання пухлини за межі стінок матки виникають болісні відчуття в попереку та нижній часті живота. Хворі втрачають працездатність та апетит, часто спостерігаються психопатичні розлади. Можлива також нудота, порушення процесу сечовиділення або дефекації.

Діагностика

Запідозрити рак тіла матки лікар може під час гінекологічного огляду, який також включає забір матеріалу (мазок) з цервікального каналу на онкоцитологію. Додатково може призначатись ультразвукове дослідження. Якщо є підозра на розвиток злоякісної пухлини, підбираються також додаткові методи діагностики:

Щоб поставити остаточний діагноз, лікар призначає гістероскопію з біопсією. Якщо результати підтверджують наявність злоякісного процесу, проводиться розширене обстеження для виявлення метастазів та їх поширеності.

Лікування

Лікування раку тіла матки повинно бути комплексним. Для кожної пацієнтки складається індивідуальна терапевтична програма з урахуванням віку жінки, стадії патологічного процесу, загального стану здоров’я, типу пухлини та інших факторів. У більшості випадків протокол лікування включає хірургічне видалення новоутворення в поєднанні з хіміо-, гормональною або променевою терапією. На останніх стадіях розвитку онкологічного процесу призначається паліативне хірургічне втручання та хіміопроменева терапія.

Консервативне лікування використовується перед або після хірургічного втручання. Воно націлене на знищення залишкових клітин пухлини, які разом з кровотоком могли потрапити в інші органи, де з часом здатна з’явитися нова злоякісна пухлина.

Гарні результати демонструє й гормональна терапія. Під час її призначення лікар враховує чутливість злоякісних клітин до певного препарату.

При виявленні пухлини на початковій стадії розвитку лікування більш щадне. Воно також націлене на знищення новоутворення, але при цьому матка може бути збережена. Під час хірургічного втручання лікар проводить видалення ураженої слизової оболонки з частиною підслизового та м’язового шару.

Пацієнткам в передклімактеричному й клімактеричному періоді та тим, хто вже реалізував репродуктивну функцію і не планує мати дітей, може бути рекомендовано повне видалення матки разом з трубами. При цьому яєчник зберігається. Це дозволяє суттєво знизити ризик рецидиву в майбутньому. Операція проводиться методом лапароскопії, оскільки він є більш щадним для пацієнтки.

Якщо захворювання виявлено на другій чи третій стадії розвитку, проводиться відкрита операція, під час якої повністю видаляється матка з придатками. За необхідності також видаляються лімфатичні вузли. Після цього виконується внутрішньочеревна хіміотерапія.

Щоб знизити ризик розвитку раку тіла матки, варто пам’ятати про профілактичні огляди у гінеколога та своєчасно лікувати будь-які патології сечостатевої системи. Записатися до кваліфікованого лікаря можна за посиланням https://www.clinic-target.com/uk/.