Курорты западной Украины

Що потрібно знати, якщо ви зібралися в подорож на велосипедах в Україні

Багатьом здається, що подорож велосипедом легке заняття. Крутиш педалі і насолоджуєшся красою. Але на практиці це трохи інакше. Багато небезпеки та ризиків можна зустріти на шляху. І для того, щоб усі труднощі та перешкоди для мандрівника виявилися лише дрібними неприємностями, необхідно підготуватися до поїздки.

Слід зауважити, що це лише базові рекомендації для тих, хто є початківцем і хоче вирушити в далеку чи не дуже дорогу велосипедом, але не знає, з чого почати.

Вибір велосипеда

Якщо маршрут вашої подорожі лежить через гірську рельєфну місцевість, то вибір транспорту повинен впасти на спеціально призначені для того гірські велосипеди. А, щоб не віддавати всі гроші за такий нестандартний транспорт, радимо розглянути варіант вживані велосипеди.

Зверніть увагу, покришки гірських велосипедів мають бути з протекторами. А ось для спокійних велопрогулянок рівниною відмінно підійдуть туристичні або гірничо-туристичні двоколісні друзі.

Фізична підготовка

Велотуристи – любителі їзди по рівнині за ідеєю повинні спокійно проїжджати від 20 до 40 км, у гірських умовах – 10-20 км щодня. Але перед цим потрібно серйозно готуватися – можна почати з простих походів у гори.

Якщо ви сядете за кермо на дальню відстань без певного рівня фізичної підготовки, м’язи ваших ніг заб’ються, а серце почне вистрибувати з грудей через 20-30 хвилин подорожі.

Ну, припустимо, ви вже готові. І все одно перед поїздкою однозначно варто перевірити свої сили та можливості велосипеда. Не варто гнати перший день відразу кілька сотень кілометрів. Може виявитися, що наступного дня буде не дуже добре, сили просто покинуть вас. Плавно збільшуйте навантаження, оцінюйте свої можливості у справі, і вже під час подорожі вносьте корективи: можливо, в якийсь день варто змінити плани та збільшити пробіг, а в якийсь – навпаки, влаштувати розвантажувальний день.

Що треба взяти собою?

Найнеобхідніші дрібниці, які має взяти велотурист – це спеціальне обладнання, дзвіночок на випадок, якщо знадобиться подати сигнал, ліхтарик, аптечку (джгут, сухий лід, пластирі, бинти, зеленка, йод). Їжа (сухофрукти, батончики, води та шоколади), намет, рюкзак з необхідними речами та сонцезахисні окуляри. Також, для новачків, складаючи маршрут подорожі, помітьте на карті де присутні намети туристичні, щоб для початку не бути на одинці з усіма красотами нічного лісу чи гір.

Слід також враховувати погодні та природні умови у поїздці. Обов’язково візьміть теплі речі, дощовик та засоби від комах, якщо, звичайно, йдеться про літній туристичний велосипедний похід.

Який одяг потрібно одягати велотуристам?

Велотуристам потрібно дві форми — вело шорти та вело майка на літо та легінці/спортивні штани та олімпійка на прохолодний сезон.

З екіпірування корисними в дорозі також обов’язково виявляться рукавички, шолом, захист на лікті та коліна.

Що робити, якщо ви потрапили в біду?

Якщо подорож відбувається колоною, то рятівними можуть стати постійні переклички, які інформують про фізичний стан учасника велопробігу та технічну справність його велосипеда. Повідомляти в дорозі з кінця в кінець колони потрібно також і про небезпеки, що наближаються: автомобіль, перешкоди, ями і т. д. При цьому відстань між велотуристами повинна бути не менше 1, 5 метра, так, щоб між ними міг стати ще один велосипед.

Якщо ви їдете один не забувайте завжди мати при собі мобільний та павербанк і при можливостях важливо не забувати заряджати пристрої. Українськими дорогами практично скрізь зустрічаються села, містечка та міста, не соромтеся просити допомоги у місцевих жителів.

Майте на увазі, що в Українських горах ви можете зустріти і небезпечних тварин. Намагайтеся не шуміти і не привертати до себе їхньої уваги.

І на останок. Відпочивайте кожні півгодини.

Щоб уникнути перевтоми кожні півгодини або годину, бажано робити зупинки, відпочивати, поповнювати запас рідини в організмі. Велосипедний відпочинок допомагає відчути повноту свободи дії та пересування, зміцнює здоров’я та дарує незабутні емоції. Але головне – не перестаратися.