Курорты западной Украины

Відпочинок для відчайдушних. Найнебезпечніші місця на планеті Земля

Фешенебельні готелі та золоті пляжі Лазурного берегу, піраміди Єгипту, вершина Говерли або вузькі вулички старовинних міст привертають увагу людей, охочих провести свою відпустку комфортабельно і спокійно. Але серед армії туристів завжди знайдуться завзяті любителі екстриму, для яких поняття «провести вдалу подорож» рівнозначно визначенню «залишитися в живих», а з собою у відпустку вони беруть відеокамеру, спеціальне спорядження і запас адреналіну. Які маршрути та пам’ятки пропонуються любителям найнебезпечніших місць для відпочинку розглянемо прямо зараз.

«Висячий камінь» в Норвегії

Північна країна Норвегія багата не тільки своїми фіордами, в ній проводиться безліч музичних фестивалів. Серед них Міжнародний фестиваль камерної музики в Ставангері, Kongsberg Jazz Festival (джазовий фестиваль), а Quartfestivalen (Кварта) в місті Крістіансанн збирає представників хіп-хопу, поп-музики, року та електронної музики з усього світу. Але така відпустка – для любителів стандартного туристичного відпочинку, а ось екстремали вважають за краще відвідати «Висячий камінь» та обов’язково сфотографуватися на ньому. Чим же так знаменитий валун, якому дали ім’я К’єрагболтен? Величезна каменюка, затиснута між двох скель, висить над прірвою, під ногами – безодня, а над головою – небеса… Моторошно та небезпечно, але когось це хоч раз зупинило? Особливим шиком вважається зроблена на ньому фотографія, адже не кожен наважиться навіть просто стати на К’єрагболтен, знаючи, що під ногами прірва, глибиною 984 метри…

Корида в Барселоні

У столиці Каталонії щорічно проводиться дуже багато святкових заходів. Барселона зустрічає гостей міста Парадом Трьох Королів, Міським карнавалом, Фестивалем світла, Європейським турніром PokerStars, Фестивалем повітряних куль, Фестивалем електронної музики Sonar та безліччю інших подій, що надає цьому місту індивідуальність і чарівність. Але для любителів полоскотати нерви головною святковою подією є корида, старовинна забава, бій людини з биком, в якому переможця визначає спритність, сила й відчайдушна сміливість.

«Клітка для дайверів» Гуфр Берже у Франції

Печера Гуфр Берже на плато Сорнен (Французькі Альпи) – справжня Мекка для відчайдушних любителів замкнутих просторів. Тут є повний набір підземних «задоволень» – величезні сталагміти, надмірна вологість, пронизливі протяги, вузькі лази – «шкуродери». Печера небезпечна раптовими повенями, викликаними дощами. Через такі паводки стіни печери стають дуже слизькими, тому навіть для найдосвідченіших спелеологів зростає ризик зірватися з висоти 1200 м і впасти в глибоке озеро, що розташувалося на дні прірви. Вона вже забрала кілька людських життів, що для екстремалів є ще одним приводом посперечатися з природою.

Підвісний міст Трифт у Швейцарії

Довжина моста Трифт, побудованого колись для проведення робіт по гідромонтажу, всього 170 м, але на прогулянку по ньому пускають тільки в гарну погоду і без зайвого спорядження: будь-яка перевага на спорудженні, повислому над озером на висоті 100 м, смертельно небезпечна. З моста відкриваються просто фантастичні краєвиди на вкриті снігом Альпи. Але втрачати голову від мальовничої панорами категорично не рекомендується: будь-яка неуважність на цьому небезпечному маршруті може привести до фатальних наслідків.

Гранітний моноліт Хаф-Доум в США

Ця небезпечна скеля висотою 1450 м знаходиться в центральній частині хребта Сьєрра-Невада на території йосемітського Національного Парку (штат Каліфорнія). Спочатку мандрівники пішки долають небезпечний і складний шлях в 14 км до верхньої точки купола, а потім продовжують сходження по канатній трасі довжиною 3,2 км. Екстремалам треба дуже міцно триматися за металеві кабелі, інакше, випадково зісковзнувши, людина зірветься вниз уздовж прямовисної гладкої скелі, на якій немає нічого, за що можна було б вхопитися. Кажуть, на цій горі загинуло понад 60 туристів.

Національний парк Мадіді

Національний парк Мадіді знаходиться у верхів’ях річки Амазонки в Болівії. Площа парку 19 квадратних кілометрів, відкрили його в 1995 році. Територія заповідника охоплює багато кліматичних зон: від тропічних лісів річки Туйчі до покритих льодовиками гірських вершин Анд. Мальовниче місце приваблює туристів небезпечною красою. Тут небезпечно абсолютно все: будь-яке зіткнення з рослинами або комахами викликає свербіж, погане самопочуття. Моторошні наслідки виникають навіть через маленьку ранку, яка запросто може стати домом для місцевих мух і оводів. Деякі тропічні паразити, потрапляючи в шлунки людей з водою, пожирають людські організми зсередини.

Ерта Альо

Ерта Альо («гора, що димить») – активний вулкан в Ефіопії. У його кратері знаходяться два лавових озера. Рівень лави в них то підіймається, то опускається.

Ерта Альо висотою 613 метрів знаходиться в пустелі Данакіль, лежить нижче рівня моря, входить в «афарський трикутник» – зону сильної вулканічної активності. Місцеві прозвали вулкан «Ворота в пекло». Не зважаючи на екстремальні умови, небезпеку вивержень, туристи приїжджають сюди досить часто, а екскурсії їм проводять місцеві жителі, розповідаючи страхітливі історії та підтверджуючи легенди величними й жахливими видами вулкана, який при кожному зітханні підіймає вгору вогняну лаву.

Чорнобиль

У 1986 році після вибухів на атомній електростанції навколо аварійного об’єкта утворилася 30-кілометрова зона відчуження. Забруднення радіоактивними речовинами, за деякими даними, піддалася територія в 56 тисяч квадратних кілометрів в Україні, Росії та Білорусії. Катастрофа за масштабами поразок значно перевершила атомне бомбардування Хіросіми. Відразу після аварії місто протягом декількох годин покинули десятки тисяч людей. Зараз у Чорнобилі для туристів проводяться екскурсії з обов’язковим відвідуванням ядерних реакторів. А якщо пощастить, подорожній зустріне жителів покинутого міста – людей, які не побоялися повернутися в зону відчуження.

Це невелика частина найнебезпечніших місць для відпочинку, які приготувала рідна планета. Втім, кожен мандрівник має право на свій смак і досвід «скоригувати» рейтинг.